18 greșeli de limbaj nonverbal prin care te dai de gol, fără să scoți un cuvânt

thumbsdown

Salutare!

Horia sunt.

Și azi vorbim despre câteva dintre cele mai întâlnite greșeli de limbaj nonverbal.

Greșeli pe care toți le facem în mod reflex, inconștient.

Si care de cele mai multe ori transmit exact opusul a ceea ce ne-am dori să știe ceilalți oameni, în cursul unei conversații sau interacțiuni de orice fel.

Nu știu dacă ai mai auzit asta până acum (sper că aici pe blog), însă..

.. se pare că limbajul nostru nonverbal transmite mult mai multă informație decât am dori noi, despre cum ne simțim la un moment dat, ce gândim și ce credem despre oamenii cu care intrăm în contact.

Informație care de multe ori e greu de exprimat în cuvinte și pe care, cel mai probabil, ne-am dori să o păstrăm pentru noi înșine.

Ei bine, toate gesturile și mișcările fizice pe care le facem, posturile corporale și atitudinea nonverbală, sunt interpretate, în mod reflex, de subconștientul celorlalte persoane cu care intrăm în contact.

Asta este explicația logică pentru acele momente când “ceva nu ne place în privirea cuiva“.

Sau “e ceva la el/ea ce nu-mi dă pace“, ori “felul cum a reacționat când…m-a pus pe gânduri” ș.a.m.d.

Majoritatea oamenilor observă, citesc și interpretează în mod subconștient limbajul nonverbal al celorlalți și așa apare acea “intuiție” în anumite situații și conjuncturi, care ne spune să avem sau să nu avem încredere în cuvintele exprimate verbal.

Păcat că nu tot timpul alegem să ascultăm această intuiție..

Cum de aproape toți oamenii pot face asta, în mod reflex?

Păi, gândește-te numai că mii de ani a trebuit să supraviețuim și să interacționăm, să comunicăm cu alți neanderthalieni bazându-ne doar pe limbajul nonverbal, pe gesturi, priviri și mârâituri (cuvintele din prezent).

Pentru că oamenii de atunci nu aveau la dispoziție cuvintele articulate și mesajele exprimate verbal, care au apărut foarte târziu pe drumul evoluției noastre.

(unii neanderthalieni au supraviețuit .. un pic prea mult decât vremea lor și-i regăsim pe diverse buletine de vot sau pe la show-uri mondene cu extensii de păr și cu buzele umflate de .. bot(ox), să zicem, dar asta e doar o părere personală și mi-o asum..)

Bun.

Acum dat fiind faptul că noi percepem și înțelegem limbajul nonverbal (la nivel subconștient) atunci când suntem în compania altor oameni, poate să fie în favoarea sau în defavoarea noastră, din punct de vedere individual.

În funcție de ce tip de limbaj nonverbal folosim, care ne este mai natural și folosit pe timp mai îndelungat.

Ce înseamnă asta?

Unele gesturi pe care tu le faci zi de zi, proiectează și transmit niște mesaje foarte pozitive.

În timp ce altele poate nu fac nimic deosebit, însă stabilesc un ton negativ și pot să-ți afecteze rezultatul comunicării cu cei din jur.

Așa cum am mai discutat aici pe blog, majoritatea oamenilor sunt relativ inconștienți despre ceea ce transmit și comunică altora prin limbajul trupului.

Așa că disciplina de a observa și controla propriile mesaje nonverbale poate fi foarte provocatoare, din punctul ăsta de vedere.

Majoritatea gesturilor pe care le facem sunt făcute din reflex, din obișnuință, fiind în concordanță directă cu ceea ce gândește mintea noastră la un anumit moment.

Totuși, având acces la informația necesară și cu puțină practică ne putem “antrena”, ne putem educa pentru a depăși cele mai proaste obiceiuri ale limbajului nonverbal propriu.

Pentru început, poți începe să practici evitarea următoarelor 18 “€œgreșeli” de limbaj non-verbal:

1.  Ții tot felul de lucruri în fața corpului tău  

 o ceașcă de cafea, un caiet, o geantă, etc 

A ține ceva, orice fel de obiect în fața corpului tău atunci când discuți cu cineva, indică și transmite timiditate și rezistență, cum ar fi faptul că te ascunzi în spatele unor obiecte pentru “a te separa” de ceilalți oameni.

În loc de a purta diverse obiecte în fața corpului tău, încearcă să porți respectivele obiecte, în lateralul trupului tău.

Mai ții minte “testul poșetei” pe care trebuie să-l treacă bărbații în relaționarea cu femeile?

În acel articol ți-am descris doar un pic din semnificația unui obiect pe care-l purtăm în fața noastră, în cazul respectiv, din punct de vedere al femeilor. Dă un click aici și adu-ți aminte despre ce era vorba.

2. Te uiți la ceas  sau îți examinezi unghiile  ceas

(..de la mâini, pentru că dacă ți-ai examina unghiile de la picioare atunci când discuți cu cineva, nu limbajul tău nonverbal ar fi cea mai mare problemă a ta,  în momentul respectiv)

Este un semnal foarte puternic de plictiseală!

Și exact asta transmiți, cu toate că poate în momentul respectiv fix asta nu vrei să știe cel din fața ta!

3. Culegi scame, reale sau nu, de pe hainele tale

Dacă începi să-ți culegi scame de pe haine, gest combinat cu o privire în jos, majoritatea oamenilor vor presupune că nu ești de acord cu ideea lor și/sau te simți un pic inconfortabil în a le zice părerea ta sinceră despre subiectul discuției.

Lasă scamele acolo unde sunt!

Sau nu le inventa, dacă nu sunt acolo! 😉

Viceversa, dacă cineva face exact tipul ăsta de gesturi atunci când vorbește cu tine, ei bine, acum știi cam ce le trece prin cap atunci când reacționează așa.

 4. Îți mângâi bărbia în timp ce te uiți la cineva

Traducere: “te judec chiar  în momentul ăsta !”

Îți convine sau nu chiar ăsta e mesajul pe care-l transmiți în secunda în care începi să-ți freci bărbia, pentru că toți oamenii folosesc gestul ăsta, în marea majoritate, atunci când mintea lor este într-un proces de luare a unei decizii.

Dacă te uiți la cineva în timp ce faci gestul ăsta, acele persoane e posibil să creadă, să intuiască (greșit, poate) că tu în momentul ăla emiți o judecată despre persoana lor.

Ești sigur că asta vrei să transmiți?

narrow eyes5. Îngustarea câmpului vizual

Dacă vrei să dai cuiva impresia că nu-l placi, pe el sau ideile lui, atunci fă fix asta în timp ce te uiți la ei.

Știi senzația aia când te concentrezi să citești ceva scris mic și-ți îngustezi un pic privirea, în timp ce te și  încrunți un pic în același timp?

Aproape instantaneu chipul tău adoptă o mimică de dezaprobare, reticență și poate dezgust, în funcție de cât de expresiv ești tu.

O ușoară îngustare a câmpului vizual este o reacție instinctivă, naturală și universală ce semnifică mânie, furie, întâlnită la foarte multe specii din regatul animal.

Gândește-te la expresia furioasă a unui câine care te mârâie în scarea blocului..e încruntat sau îți zâmbește?

Unii oameni fac greșeala îngustării câmpului vizual în timpul unei conversații, ca un efect reflex al procesului de gândire.

(ce pot să spun, unii trebuie să facă eforturi mari ca să gândească și asta se vede pe ei..)

Așa că nu transmite mesajul greșit, nu-ți îngusta câmpul vizual! 😉

6. Stai prea aproape!

Știi senzația aia faină, când ești în metrou sau într-un autobuz aglomerat și e atât de multă lume, încât poți simți respirația celui din fața ta cum te lovește în plin, în nas?

Și chiar dacă nu ești mare fan al mirosului de fasole, ceapă, urdă și salam săsesc, nu poți să faci nimic în privința asta, nu poți să te îndepărtezi pentru că ești înghesuit din toate părțile.

Ei bine, este exact aceeași senzație și când tu stai prea aproape de cineva, chiar dacă e loc berechet.

În funcție de cultura în care ne-am născut și de mediul în care am trăit și ne-am dezvoltat, “o bulă” de aproape un metru ne definește spațiul personal, al fiecăruia dintre noi, mai mult sau mai puțin.

Atitudinea asta pur și simplu face oamenii să se simtă inconfortabil.

Încalcă această limită invizibilă doar cu prietenii apropiați cu persoanele apropiate intim.

 7. Te uiți preponderent în jos, în prezența altor persoane

De obicei, transmite lipsă de interes.

Alteori este intrepretat ca un semn subtil de aroganță.

Așa că întotdeauna să privești înainte și menține contactul vizual atunci când ești în prezența cuiva cunoscut.

8. Creșterea vitezei cu care .. clipești

– un semn foarte clar de anxietate.

Unii oameni încep să clipească foarte des (în legătură directă cu un ritm cardiac ridicat) atunci când au foarte mari emoții.

Din moment ce majoritatea oamenilor încearcă să stabilească și să mențină un contact vizual cu ceilalți, acest gest devine observabil foarte rapid.

(E și greu să nu observi pe cel din fața ta care-ți face cu ochiul, cu ambii ochi, pardon..în același timp, în viteză 😀)

Fii conștient de obiceiul și reacțiile tale cu privire la clipit, atunci când ai emoții, mai ales dacă cineva te privește din imediata apropiere.

9. “Falsifici” un zâmbet

Este un alt semn al decepției folosit în mod normal de un mincinos.

Un zâmbet autentic îți ridează un pic zona din jurul ochilor și schimbă total expresia întregului chip, așa cum am vorbit într-un articol recent.

Un zâmbet fals implică folosirea doar a gurii și a buzelor.

(..și da! vorbim încă de zâmbet în caz că te întrebai )

*** Te rețin pentru câteva .. rânduri.

Pe 13 Mai in Timișoara și pe 27 Mai in Cluj Napoca ne re-vedem la un nou Workshop .

Mai sunt doar  locuri!

Te aștept pentru o zi plină de noțiuni și exerciții practice, prin care tu vei învăța să vorbești pe limba oricui.

Și să devii cea mai memorabilă persoană din orice incăpere.

Click pe imaginea de mai jos pentru toate detaliile, bonusurile incluse și reducerea de preț!

10. Te distanțezi, te lași pe spate în prezența cuiva pe care îl placi

Este un semn al plictiselii și lipsei de interes.

Unii oameni e posibil să interpreteze gestul ca un “nu te plac!” foarte clar, pentru că, în mod normal, toate persoanele se apleacă înspre cei pe care-i plac atunci când poartă o conversație.

Și se apleacă pe spate, se distanțează, atunci când discută cu oameni pe care nu-i plac.

Este în mod deosebit adevărat atunci când conversația are loc la o masă.

Dacă te lași pe spate, te distanțezi de cineva pe care de fapt îl placi, ei bine, transmiți mesajul greșit.

11. Îți odihnești mâinile în spatele capului sau pe șolduri Decision made

De obicei interpretate ca gesturi ale superiorității și aroganței.

Acum înțelegi de ce șeful tău adoptă poziția asta atunci când mergi să-l rogi ceva și el “€œpare” că te ascultă și te înțelege?

Folosește aceste gesturi doar în prezența unui prieten apropiat.

 

12.  Afișezi o postură cocoșată

Atunci când te afli într-un mediu aglomerat, postura corpului tău devine că o semnătură personală care transmite nivelul de încredere în tine și starea ta emoțională.

Postura ta “vorbește” pentru tine, transmițând un semnal foarte clar referitor la cum ar trebui să se poarte alții cu tine.

Poate face o mare diferență și poate avea foarte mare importanță în ceea ce privește felul în care tu relaționezi cu persoanele străine.

Așază-ți picioarele la o distanță confortabilă unul de altul, cam de lățimea umerilor, ține-ți umerii trași în spate, capul sus și întâmpină oamenii cu o privire ochi în ochi și o strângere fermă de mână.

 neck13.  Te scarpini pe ceafă sau în spatele gâtului

Este un semnal tipic de îndoială și incertitudine.

Poate să fie interpretat și ca un semn al minciunii, decepției.

Așa cum am mai zis și mai sus, încearcă să-ți ții mâinile departe de zona capului atunci când ești într-o conversație cu cineva.

 

14. Te joci cu gulerul cămășii

Gestul ăsta aproape că urlă: “€œMa simt complet inconfortabil! Am emoții foarte mari!”

Încă o dată, ai grijă unde-ți pui mâinile.

(iar de data asta e vorba de mâinile tale, pe corpul tău 😉 )

Știu că ai mai auzit cuvintele astea, dar nu e același lucru acum.

 15Îți atingi fața în timpul unei conversații face touch

În special în jurul nasului, este un semn interpretat în mod obișnuit că fiind un indiciu al decepției.

De asemenea, acoperirea gurii este un gest făcut în general de oamenii care mint, sau rostesc un adevăr incomplet.

Sau cel puţin “€œajustat”.

Întodeauna să-ți ții mâinile departe de față atunci când vorbești.

16. Stai cu mâinile încrucișate peste organele tale .. sensibile

Această poziție îți garantează 100% că vei pierde puțin din respectul celor din jur chiar înainte de a deschide gura.

De ce?

Oamenii care se simt nesiguri pe ei, care au emoții sau sunt timizi, vor adopta în mod automat o poziție de apărare, ca și cum ar fi în gardă, și foarte frecvent vor adopta o poziție care le apăra unul din cele mai de preț lucruri ale lor: organele genitale!

(te provoc să mă contrazici€..)

Această postură îți împinge umerii înainte (în loc de în spate, așa cum am vorbit mai sus) și-ți face întregul corp să pară mai mic și să se simtă mai slab.

Încă o dată, încearcă să-ți ții mâinile lateral, și umerii trași în spate.

17.  Îți susții capul cu mâinile

Mai bine spune-i direct:  “Mă  plictisești..”

Pentru că e același lucru.

Niciodată să nu-ți susții capul cu mâinile sau coatele într-o conversație, oricât de tentant ar fi.

Așază-ți mâinile pe masă, în fața ta și ține-le relaxate și liniștite.

 18. Te joci cu mâinile și cu diverse obiecte

– un stilou, o coală de hârtie, o agrafă etc..

Este un alt semn al stării de anxietate și poate fi interpretat ca un semn al lipsei de pregătire, înainte de un examen, interviu..etc..

Întotdeauna este indicat să-ți ții mâinile liniștite în prezența altei persoane (mai puțin când ești în prezența unei persoane care-ți dă voie..să te joci..cu mâinile..) 😉

[divider]

Cam asta fost pentru azi. 

Iar m-am întins un pic, însă sper să-ți folosească informațiile de azi.

Și nu-ți face griji, pentru că eu însumi mă suprind de foarte multe ori că nu țin cont de propriile sfaturi, așa că nu te stresa dacă nu-ți iese din prima.

Important e să începi să-ți observi reacțiile și gesturile în momentele cheie dintr-o discuție.

Şi, în curând, vei vedea că vei putea alege intenționat ce gesturi și posturi să adopți.

Astfel încât să nu transmiți un mesaj greșit într-o conversație importantă…sau să nu te dai de gol.

Şi “să maschezi” ceea ce îți trece ție de fapt, prin cap, în funcție de ce interes ai în momentul ăla. 😉

Mulțumesc pentru mail-urile primite și pentru feedback-ul grozav de la articolele trecute!

Și comentariile de sub articole și mesajele primite la adresa horia@limbajulnonverbal.ro mă ajută foarte mult.

Şi deși durează un pic, răspund personal și mă bucur de toate reacțiile primite.

Pe curând,

Horia

 

P.S – nu uita de Workshop.

Ne vedem pe 13 mai , in Timisoara. Si pe 27 mai in Cluj Napoca.

Mai sunt doar 7 locuri!

Detalii, reducerea de preţ şi bonusurile incluse gaseşti dacă dai click pe imaginea cu tipul fain mai jos. 🙂

 

35 Responses

 1. tatiana tita says:

  este foarte real si util .
  minunat pe mai departe!

 2. Nicu Dumitru says:

  ma recunosc in doua ipostaze, la faza cu cafeaua pe care o tin in fata (desi nu prea vad cum as putea sa o tin in lateral) si faza cu joaca cu creionul/pixul (desi nu o fac tot timpul din anxietate)… iar la punctul 7 (te uiti preponderent in jos in prezenta altor persoane) nu prea sunt de acord cu tine ca ar fi vorba de lipsa de interes sau aroganta (ma rog, de interpretarea gestului ca…), e un gest clar de timiditate sau nesiguranta (cel putin asa interpretez eu)

 3. Nicu Dumitru says:

  ma recunosc in doua ipostaze, la faza cu cafeaua pe care o tin in fata (desi nu prea vad cum as putea sa o tin in lateral) si faza cu joaca cu creionul/pixul (desi nu o fac tot timpul din anxietate)… iar la punctul 7 (te uiti preponderent in jos in prezenta altor persoane) nu prea sunt de acord cu tine ca ar fi vorba de lipsa de interes sau aroganta (ma rog, de interpretarea gestului ca…), e un gest clar de timiditate sau nesiguranta (cel putin asa interpretez eu)

 4. Nicu Dumitru says:

  ma recunosc in doua ipostaze, la faza cu cafeaua pe care o tin in fata (desi nu prea vad cum as putea sa o tin in lateral) si faza cu joaca cu creionul/pixul (desi nu o fac tot timpul din anxietate)… iar la punctul 7 (te uiti preponderent in jos in prezenta altor persoane) nu prea sunt de acord cu tine ca ar fi vorba de lipsa de interes sau aroganta (ma rog, de interpretarea gestului ca…), e un gest clar de timiditate sau nesiguranta (cel putin asa interpretez eu)

 5. Ruxandra Grosanu says:

  :)) nu ma dau de gol sa spun cate am "bifat" :))))Mersi Horica! O lectie bije primita:)

 6. Horia Radu says:

  Nicu, orice gest/pozitie trebuie interpretat in grup cu alte gestusi si alti indicatori. Nici o pozitie sau element de limbaj nonverbal nu este absolut si definitiv. Ce am incercat eu sa fac a fost sa dau niste "scurtaturi", nu raspunsuri totale si definitive..altii au scris carti si tot nu au reusit! 😀 Iti multumesc pentru interes si pentru comentariul tau argumentat. Apreciez!

 7. Dacă vorbim despre ”greșeli de limbaj nonverbal”, eu aș spune că singura greșeală reală este aceea de a nu fi autentic(ă): fii pur și simplu tu însuți/însăți și caută să-ți exprimi cu cât mai multă onestitate și acuratețe ființa profundă, și verbal, și nonverbal! În loc să-ți consum energia cu reguli artificiale (cum să ții paharul, poșeta etc.), focalizeaz-o pe autocunoaștere profundă a valorilor și trăirilor tale și pe exprimarea autentică a valorilor, gândurilor și emoțiilor tale; iar dacă nu-ți plac, focalizează-te pe dezvoltarea-schimbarea ta profundă, e mult mai sigur decât să înveți reguli despre cum să păcălești. Dacă alții vor interpreta greșit, e problema lor, nu a ta! Că folosim limbajele nonverbale e cert. Că ele au un rol important în comunicare iar e cert. Că e bine să reflectăm la coerența între ce vrem să transmitem și limbajele pe care le folosim e, de asemenea, cert. Că e util să învățăm să fim atenți și la limbajele nonverbale, ale noastre și ale altora, iarăși e cert. Însă extrem de puține interpretări ale limbajelor nonverbale au un grad suficient de certitudine, potrivit cercetărilor serioase în domeniu; un gest, o privire etc. sunt doar INDICII, nu semne sigure; limbajul nonverbal e doar un punct de plecare pentru SEMNE DE ÎNTREBARE în legătură cu ce gândește sau simte cu adevărat un om, nu o sursă de informații sigure. Sper ca autorul articolului, sau alții care gândesc la fel, să nu se supere pe mine: pericolele pentru relațiile noastre vin mai mult din INTERPRETĂRILE greșite pe care oamenii le dau unor gesturi, posturi corporale etc., decât din gesturile însele; iar mulți experți în limbaje nonverbale contribuie la înmulțirea interpretărilor greșite atunci când furnizează pretinse semnificații certe și general valabile ale unor gesturi. Dezvoltați-vă coerența internă, fiți autentici și învățați ”reguli” precum cele din acest articol doar ca POSIBILE indicii ale unei incoerențe, atât!

 8. Ada Prodan says:

  De acord, bunicii mei erau profunzi, sinceri si excelenti comunicatori fara sa fi stiut atatea semnale si limbaje nonverbale.se pare ca acum stim multe despre comunicare dar COMUNICAM putin, fals, fara emotie adica artificial si neimplicat.Ascultati numai.

 9. Ascultați, vedeți, interpretați (gândiți) – și rămâneți conștienți că auziți doar ce puteți și vreți să auziți, vedeți doar ce puteți și vreți să vedeți, interpretați doar așa cum puteți și vreți să interpretați (gândiți).

 10. Marius says:

  Foarte interesant Horia !

 11. Excelent, am invatat multe lucruri noi.

 12. iulina says:

  vom deveni niste siborgi.Sau cum s-ar scrie dar asa se citeste:).Asa si? Ce daca sunt axioasa?Pai daca ma plictisesti….fa ceva in sensul asta.Multumesc celor care isi privesc ceasul cand vorbesc cu ei.Imi transmit ca am luat-o pe aratura!!!

  • Horia Radu says:

   Buna asta, Iulina!

   Foarte tare reincadrare a unei situatii!

   Daca am reusi sa facem asta oricand e nevoie, am fi mult mai fericiti si mai entuziasti, in orice moment, in orice comunicare, cu oricine.

   Bravo!

 13. Radu Mihai says:

  Clisee verbale de la Bivolaru. Subtire.

 14. Radu Mihai Ha, ha, ha! Spune-mi ceva despre mine, sau despre alții, ca să-ți spun cine ești. Fiecare folosește propriile cadre de referință – dacă Bivolaru e referința ta, e A TA, nu a mea! Orice spunem, favorabil sau defavorabil, despre ceilalti reflecta, intotdeauna, mai mult si mai sigur propriile nostre valori, nevoi, asteptari, deschiderile si limitele propriilor noastre capacitati de perceptie, interpretare-intelegere, acceptare si recunoastere decat calitatile sau slabiciunile persoanei despre care vorbim. Numai cele bune să se-adune!

 15. Radu Mihai says:

  Elisabeta Stanciulescu nu stiu cum ai ajuns tu la fflsa idee ca Bivolaru este …referinta mea…Eu doar gasit in articolele tale, cliesee verbale de la el.

 16. Radu Mihai Hai să oprim aici dialogul: nu avem aceleași repere culturale și aceleași lecturi, nu vorbim aceeași limbă. Ignoranța e întotdeauna agresivă. ”Clișeele” despre care vorbești sunt idei pe care filosofia, psihologia, sociologia contemporane le-au dezvoltat pornind de la filosofia fenomenologică a lui Husserl. Îți doresc toate cele bune!

 17. ada says:

  si daca cineva culege scame de pe tine…

 18. Foarte interesant! Dar "deception" (en) se traduce prin "înșelăciune, minciuna", in niciun caz prin "decepție", că "nu face sens"…

  • Horia Radu says:

   Da! Asa este!

   Multumesc pentru atentionare!

   Apreciez enorm sarcasmul! ;D

   Mea culpa! 🙂

 19. Horia Radu says:

  Multumesc pentru feedback, Petronela! 🙂

 20. Horia Radu says:

  Draga Elisabeta, ai perfecta dreptate in tot ce ai scris mai sus!

  Nici o secunda nu am sustinut si nu voi sustine EXACTITATEA interpretarii limbajului nonverbal, pentru ca nu este o stiinta exacta si nici nu o sa fie vreodata.

  Tot ceea ce ai subliniat tu in comentariul tau este un adevar absolut si il sustin in totalitate.

  Nu am cum sa ma supar pentru nici o parere/comentariu in contradictoriu cu ideile mele, pentru ca totul tine de interpretare si atunci toti suntem subiectivi.

  Plus ca din discutiile in contradictoriu apar ideile geniale si revelatiile cele mai tulburatoare!

  Iti multumesc pentru comentariu si pentru argumentele obiective, Elisabeta!

  Sper sa ma bazez pe astfel de observatii pertinente din partea ta si pe viitor! 😉

 21. Horia Radu says:

  Cu drag, oricand, Ruxandra!

  Imi place..sa dau lectii! :)))

 22. O lectie buna ,va multumesc

 23. HAI says:

  O mentiune: noi nu ne tragem din neanderthal. Fa-ți Lecțiile, Horia!

 24. interesant si educativ

 25. J. Chinez says:

  Inutil si rasuflat. O compilatie facuta de un oarecare pentru copii. And by the way, Horica, daca tot binevoiesti sa folosesti Homo Neanderthaliensis drept un exemplu negativ, te invit sa poftesti pe la un muzeu sau pe la o biblioteca, poate crapi si tu o carte despre paleontologie si speciatiune.

 26. Foarte bun acest curs. E bine de stiut, desi la punctul 7, te uiti preponderent in jos in prezenta altor persoane sunt de acord cu Nicu Dumitru, dar si cu tine, stanjeneala, timiditate, aroganta, mai degraba decat lipsa de interes. Oricum, foarte adevarat mi se pare punctul 6, Stai prea aproape!, ceea ce mi s-a intamplat. Nu eu am stat aproape, ci altcineva a stat la birou f. aproape de mine, pana [n sufletul meu:)). Simteam ca ma sufoc:))) Oricum ma regasec in doar doua exemple de mai sus (pe celelalte sper ca nu le fac inconstient) Voi fi mult mai atenta de-acum. Abia astept si celelalte cursuri. Felicitari pentru initiativa!!!!

 27. mesteacan ioana says:

  Va rog am si eu nevoie de un exemplu intr-o situatie in care ai interpretat gresit mesajul non-verbal

 28. daca tot traduceti articole din limba engleza si le treceti pe numele vostru, atunci macar invatati limba engleza la modul serios. am intalnit de cel putin 3 ori in articol cuvantul decepţie, care, din context, mi-am dat seama ca este o traducere de tip furculision a englezescului "deceit" care are intelesul de inselăciune, inselare, minciuna, amageala

 29. Lodana says:

  prin urmare dragilor sa nu mai scanati nicicand o femeie de jos in sus, chiar daca va place ceea ce vedeti. :)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-te la newsletter