9 trucuri pentru a “citi” rapid oamenii, în orice moment

l

Salutare!

Horia sunt.

Si revin astăzi cu un articol despre câteva semnale pe care noi, oamenii, le transmitem destul de des.

Si pe care, acum că le vei cunoaște, le vei putea observa și interpreta în favoarea ta, în mod reflex și rapid.

Indiferent de situația în care te afli în viața de zi cu zi, atunci când porți o discuție cu cineva, la muncă sau într-un pub..

(sau la muncă într-un pub, cel mai bine!)

..întotdeauna este de un mare ajutor dacă poți obține mai multe detalii despre ceea ce simte persoana din fața ta, doar ascultând ceea ce spune verbal și observând ceea ce îți comunică prin nonverbal.

Pentru că în momentul în care tu înțelegi ceea ce simte cel din fața ta, poți face comparație raportat la ceea ce-ți spune prin cuvinte.

Si atunci ai o idee destul de clară față de modul cel mai bun în care tu alegi să reacționezi sau să nu reacționezi, în funcție de cum îți este ție mai bine în momentul ăla.

Indiferent că persoana din fața ta te minte, e un șef care îți trasează sarcini sau îți dă ordine, îți face avansuri (șeful sau oricine altcineva)  încearcă să afle ceva sau vrea ceva de la tine și te flatează cu complimente gratuite..

..există câteva indicii rapide prin care le poți afla adevărata intenție și starea emoțională de moment, observând câteva detalii de limbaj nonverbal.

Așa cum am mai vorbit potrivit profesorului Albert Mehrabian, 55% din ceea ce transmitem atunci când suntem într-o conversație vine din limbajul nonverbal, 38% din mesaj e transmit prin tonul vocii tale, iar numai 7% prin cuvintele pe care le spunem efectiv.

Așa că..apare  întrebarea:

Oare cum putem face să citim printre rânduri și să ne facem o idee despre intențiile și starea emoțională a celui din fața noastră?

Azi vorbim doar de câteva trucuri care te pot ajuta, la nevoie, “să citești printre cuvinte”.

Prin urmare:

 1. Contactul vizal semnalizează interesul – atât pozitiv cât și negativ

Eye-Contact-HOUSEAtunci când esti privit drept în ochi, se declanșează o stare de excitare în tot corpul tău.

Acum, felul în care va fi interpretată acea stare de excitație, depinde de persoanele implicate în respectivele circumstanțe.

A fi privit fix de către un străin care e și un pic solid, chel și tatuat poate fi interpretat ca o amenințare și poate declanșa o reacție de teamă, panică, frică, mai ales dacă tu ca bărbat..nu ești foarte atras de el! 😀

Totuși, o “bezea” suavă de la un potențial partener sexual, (aici fiecare știe ce gusturi are) provoacă excitare care poate fi intepretata pozitiv, ca o invitație sexuală.

Sau cum ar fi să menții constant contactul vizual cu o persoană, atunci când mănânci .. o banană, să zicem.

Intuiești vreo diferență? 😀

Cum am mai zis, contextul contează  întotdeauna!

2.  Dar dacă te privesc în ochi prea mult timp, e foarte posibil să te mintă 

În încercarea de a evita să pară suspecți NEprivind în ochii celeilalte persoane, unii mincinoși vor menține contactul vizual un pic prea mult, pentru a deveni ușor inconfortabil.

De asemenea, e posibil să stea aproape fix, în loc fără să clipească.

Mai multe detalii despre cum să îți dai seama când ești mințit, pe față sau pe spate, găsești în articolul de aici.

 3. Dacă îți oglindește atitudinea nonverbală și gesturile, cel mai probabil conversația merge foarte bine

Atunci când 2 oameni se înțeleg foarte bine, postura lor și mișcările, gesturile se vor oglindi unele pe celelalte.

Când cea mai bună prietenă își încrucișează picioarele, la fel vei face și tu..sau nu, dacă ești bărbat și nu vrei să te rănești.

Dacă ești la o întâlnire romantică care merge foarte bine, amândoi veți face aceleași gesturi gentile cu mâna.

Asta se întâmplă pentru că oamenii eu tendința de a-și oglindi unul altuia gesturile și atitudinea nonverbală, atunci când simt că au legătură puternică, o conexiune cu cealaltă persoană.

4.  Uită-te după lipsa ridurilor din jurul ochilor pentru a detecta un zâmbet fals.

Așa cum am mai vorbit și în articolele trecute dedicate mesajelor ascunse într-un zâmbet (click aici pentru articol), se pare că un zâmbet autentic (pe numele lui științific zâmbetul Duchenne) e aproape imposibil de mimat.

Astfel că e cam greu să arborezi un zâmbet 100% autentic la simpla intenție, fără să fii sincer. sonrisa-falsa

Este unul din motivele pentru care acele poze vechi de familie arată așa bizar.

Se pare că zâmbetul autentic are aproape totul de-a face cu “laba gâștei” din jurul ochilor.

Pentru că, atunci când zâmbești sincer și cu bucurie, ochii se ridează într-un fel anume care nu poate fi imitat.

Iar când nu ești chiar așa binedispus și convins de zâmbetul pe care-l afișezi .. acel rid nu apare.

Dacă cineva încearcă să pară fericit, dar de fapt nu prea este, atunci acel rid din jurul ochilor va lipsi cu desăvârșire.

5.  Dacă râde cu tine, atunci e foarte probabil să te placă

Dacă cineva este receptiv în ceea ce privește umorul tău, atunci foarte probabil sunt interesați de tine, ca persoană.

Psihologii spun că umorul joacă un rol foarte important în dezvoltarea umană.

Servește ca un mijloc de semnalizare a dorinței de relaționare.

Platonică sau romantică, dar relaționare să fie!

6.   Posturile expansive, autoritare, arată spirit de leadership 

power poseFelul în care oamenii se prezintă ca postură corporală este un foarte mare indiciu referitor la cum se simt, la starea lor de spirit din momentul respectiv.

Și observând ce fel de poziție adoptă ei în prezența ta..

.. îți poți da seama ce sentimente îi încearcă în momentul respectiv.

Indiferent că sunt înnăscute sau dobândite, există un număr de semnale și atitudini pe care oamenii le folosesc și le adoptă atunci când simt că ei sunt liderii într-un grup, într-un anumit moment sau măcar încearcă să te convingă pe tine că sunt autoritari.

Aici amintim o postură erectă, cu spatele drept, un mers ca și când ai un scop și o treabă importantă de făcut, gesturi ale mâinii cu palma în jos și, în general, poziții deschise și expansive, care ocupă spațiu mult.

Cum am mai spus într-un articol recent,  Amy Cuddy de Universitatea Harvard din S.U.A, a descoperit că posturile expansive, deschise, cresc nivelul de testosteron și încredere în propria persoană.

Dacă oamenii stau ușor pe spate și relaxați, atunci se simt în putere și în control.

7.  Un maxilar încleștat, gât încordat și sprâncene arcuite .. arată stres.

Toate cele de mai sus sunt “reacții limbice” asociate cu sistemul limbic din creier.

Emoțiile, detectarea și reacția la pericole, ca și asigurarea supraviețuirii proprii, sunt toate “responsabilități foarte mari ale sistemului limbic”, conform fostului agent FBI Joe Navarro.

Să spunem că pierzi metroul sau autobuzul care trebuie să te aducă la timp la muncă sau la un eveniment foarte important și automat îți vei încleșta maxilarul și îți vei freca/scărpina gâtul.

Sau ești rugat să lucrezi câteva ore în plus fix vinerea după-amiază, înainte să pleci acasă și deodată ți se micșorează pupila ochilor, iar bărbia coboară ușor.

Oamenii au manifestat semnele disconfortului în acest fel, de milioane de ani, conform lui Navarro.

Dacă observi astfel de reacții la persoanele cu care interacționezi, acum știi și câteva semnificații ale gesturilor lor și înțelegi mai bine ce îți transmit ei prin nonverbal, ceea ce te obligă pe tine..să te adaptezi.

8. Dacă tonul vocii fluctuează, urcă sau coboară, sunt foarte posibil interesați de ceea ce se petrece în momentul ăla între voi doi 

Chiar dacă ești conștient sau nu, aria ta vocală îți trădează interesul pe care-l ai într-un anumit moment față de cineva.

O dată ce o conversație este începută și interesul este reciproc, femeile adoptă o voce pe un ton mai înalt, melodic, în timp ce bărbații își coboară vocea cu o octavă, cel mai probabil în mod inconștient.

Ar fi un pic ciudat, să fie invers, nu crezi? 😀

9.  Picioarele încrucișate sunt de obicei un semn de rezistență și receptivitate scăzută 

crossed feet women..și sunt un semn nu prea bun în timpul unei negocieri de orice natură.

Din 2000 de negocieri filmate în timpul unui experiment, nu a fost nici măcar o singură rezolvare benefică..

.. atunci când una din părți a avut picioarele încrucișate.

Din punct de vedere psihologic, picioarele încrucișate transmit faptul că o persoană este închisă din punct de vedere emoțional, mental și fizic.

Ceea ce poate însemna faptul că au șanse foarte mici să cedeze în timpul unei negocieri.

Acum, ori înveți “să deschizi” niște picioare încrucișate (de preferat, nu prin forță..) ori îți adaptezi atitudinea la ceea ce tocmai ai observat că nu merge. 😉

Fii atent la mediul în care te afli înainte să iei o decizie sau să schimbi o strategie bazată pe acești indicatori de comportament.

Am mai spus-o și în comentariile de la articole.

Însă vreau să precizez din nou faptul că întotdeauna atunci când observăm și interpretăm gesturile și atitudinea celor din jurul notru..

.. este foarte important să o facem în CONTEXT și în strânsă legătură cu alți indicatori.

Și nu fiecare gest sau poziție corporală, observată și interpretată separat de context și mediu.

Limbajul nonverbal nu este o știință exactă și infailibilă, ci se bazează foarte mult pe intepretarea momentului și contextului în care oamenii se comportă și comunică, altfel ar fi suficient să existe o carte sau două din care toți am afla că 1+1=2 și toți am ști să ne “citim” unii pe ceilalți.

Din fericire, nu e chiar așa ușor..și atuul interpretării limbajului nonverbal al oamenilor nu este, încă, la îndemâna oricui.

[divider]

Cam asta este pe ziua de azi.

Dacă știi și alte “scurtături” de citire și interpretare a limbajului nonverbal, lasă un comment mai jos și spune-ne tuturor părerea ta.

Mulțumesc că mă urmărești,

Pe curând,

Horia Radu

horia@limbajulnonverbal.ro

 

P.S –  Pe 13 Mai  in Timisoara si pe 27 Mai, in Cluj Napoca, ne re-vedem la un workshop neconventional, despre limbajul nonverbal.

Unde vei invata cum sa vorbesti pe limba oricui, oricand.

Si sa citesti oamenii ca pe o carte deschisa. 😉

Mai sunt doar 7 locuri!

Pentru mai multe detalii, temele abordate si bonusurile pe care le primesti in momentul inscrierii, da un click aici.

Sau apasă pe imaginea cu tipul fain, de mai jos. 😉

 

Categories:

20 Responses

 1. Luminita says:

  Un articol foarte util ce intr-adevar atinge ca referire principalele detalii la care sa fim atenti cand intentionam o astfel de analiza. Limbajul trupului este foarte important pt ca spune multe despre fiecare dintre noi. Este limbajul care poate da de gol limbajul verbal. Cel care reuseste sa stapaneasca cunostinte in detaliu despre acest subiect este o persoana mult castigata. Multumim pt articol !

 2. Erika Bloj says:

  bravo, un articol bun 🙂

 3. Valentina says:

  Un articol foarte interesant si scris intr-o maniera accesibila si placuta pentru cititor.

 4. Brainttitude says:

  Un articol foarte util si interesant. Felicitari!

 5. Rodica says:

  Interesant articol , foarte bine documentat si explicat. Ca toate celelalte pe care le-am citit pana acum, de altfel. Parerea mea este ca ar fi bine ca articolele sa fie asa , mai scurte si concise, direct la obiect ; uneori , daca un anume articol e prea lung, oamenii tind sa nu-l citeasca pana la capat , ori din lipsa efectiva de timp , ori pur si simplu din plictiseala. Scurt, concis si la obiect ar trebui sa fie un articol ca sa ajunga 100% mesajul la destinatie . Repet, asta e doar parerea mea . Multumesc pentru articol . Abia astept sa le citesc pe urmatoarele !

 6. Parerea mea este ca articolele pot fi mai scurte și mai des publicate. Bine ai spus interpretarea limbajului nonverbal al oamenilor nu este, încă, la îndemâna oricui. De aceea este nevoie sa ne alimenteazi putin cate putin. Scopul este ca cititorul sa devina constient de propriile gesturi, si de a patrunde in problematica comunicarii intre oameni, sa-i intelega mai bine pe altii, si pe sine insusi. Felicitari!

 7. Horia Radu says:

  Multumesc pentru raspuns, Aurelia!

 8. Mihali Nadia says:

  MIE MI-AR PLACEA ARTICOLUL MAI LUNG SI MAI CONCENTRAT,CHIAR DACA E MAI RAR,PT CA INTRE TIMP SE POATE STUDIA SI ALTCEVA,,DAR INFORMAZIA MAI DETAILATA E MAI VALOROASA DUPA PERCEPTIA MEA,,,FOARTE INTERESANT ARTICOL,MA VOI GHIDA DUPA EL,,,MULTUMESC

 9. Horia Radu says:

  Multumesc pentru pararea ta, Nadia. 🙂

 10. Adela Bihari says:

  🙂 f. interesant stilul tau: inteligent si comentarii adiacente cu umor fin.. AS prefera lectii mai scurte )iar din cand in cand………….. pe e-mail , spt cine doreste sii cate o lectie ma analitica, detaliata etc…… ( pt ca se pot lectura oricand, usor, cand are omul timp. printre atatea obligatii)…….. Ma intriga totusi echivocul quasi general al semnelor… DA< contextul face …muzica. Nimic nu se poate lua ad litteram

 11. Un articol interesant si util!Astept cu nerabdare urmatorul articol.Felicitari!As prefera lectii mai lungi si mai concentrate.Multumesc!

 12. Simona Cristina says:

  Un articol foarte bun! Cred ca pe viitor lectiile mai lungi si detaliate ne vor ajuta sa nu catalogam gesit o persoana (doar pentru ca a păstrat contactul vizual mai mult decat normal). Mi.ar plăcea să stiu mai multe despre combinatia de gesturi ale fetei, corpului, tonalitatea vocii s.a.m.d.
  Exista totusi o reala problema cu timpul astfel incat Cred ca 1, 2 ori pe saptamana ar fi perfect.Felicitari pentru articol!

 13. Plop Cristina says:

  Interesant modul de abordare si prezentare a articolelor( putin umor, putina detasare dar foarte bine conturate). Articolele scurte sunt mai usor de urmarit ( eu le prefer pe cele mai lungi, bine documentate si frumos conturate care sa iti tina treaza atentia). M-au interesat , de cand ma stiu, articole , carti si documente care trateaza teme psihologice si parapsihologice , bazate pe intuitie si logica( combinate si mai bine). O sa revin cu cateva pareri si sugestii intr-un timp scurt( mai am nevoie de cate va momente pt o documentare mai stricta si obiectiva). Multumesc pentru materialul primit pana acum. O zi si o saptamana minunata!

 14. Gabriel Nita says:

  Eu cred ca este foarte bine ca articolele sa fie mai scurte dar la obiect si as dori sa ne prezinti mai multe imagini cu diferitele expresii faciale, corporale ; ar fi de mare ajutor . Foarte bune articolele tale pe mine m.au ajutat in anumite situatii cand eram mintit .

 15. Gabriel says:

  Salut Horia,
  Foarte utile si interesante articolele tale. Felicitari !
  In ce priveste dimensiunea articolului, parerea mea este ca ar fi indicata o lungime medie. De fapt, mai important decat lungimea propriu-zisa ar fi modul in care transmiti informatia. Inteleg prin asta ca articolul ar trebui sa fie suficient de lung ca sa poata fi dezvoltata tema abordata, dar in acelasi timp sa nu se intinda prea mult cu elemente care nu sunt neaparat necesare.
  Un artical pe saptamana este foarte bine. Daca ne faci cate o surpriza si pui doua, este si mai bine !
  Mult succes !

 16. Horia Radu says:

  Multumesc pentru feedback, Gabriel.

 17. ELENA says:

  BUNA SEARA. HORIA INTRA-DEVAR OAMENII TRANSMIT SEMNALE PE CARE TREBUIE SA LE INTERPRETAM CORECT. POT SA-TI SPUN CA AM VAZUT LA FOSTUL MEU SOT GESTURI CARE IMI SPUNEAU CA EL MA MINTEA,AVEA CEVA DE ASCUNS,DE EXEMPLU AVEA OBICEIUL SA MANAGIE BARBA ,ISI ATINGEA NASUL MEREU ,BUZELE II“TREMURAU“. AM OBSERVAT CA AVEA CEVA ASCUNS ,PLANUIA CEVA ASCUNS FIINDCA MEREU GANDEA CEVA CE NU AM STIUT NICIODATA . AM AVUT O RELATIE INSTABILA ,UNDE SE VEDEA CA ERA MAI MULT MINCIUNA. DACA IN RELATIE E MINCIUNA ,ATUNCI NU EXISTA POSIBILITATEA SA MERGI MAI DEPARTE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-te la newsletter